De Shinshei urut

Posted by Sjouke on apr 7, 2008 in Jakarta |

tolweg , verkiezing vlaggenOmdat ik zo’n last van mijn rug had, af en toe zelfs bar zo dat het opviel, adviseerde Gunawan mij de Shinshei Urut aan. Een Chinese “arts” ergens in het westen van Jakarta die al veel resultaat geoogst heeft Matari. Velen zijn me al voorgegaan daar.
Je weet natuurlijk nooit of het waar is maar het sterkste verhaal was, dat een kennis wiens rug geopereerd was zonder veel resultaat, bij deze man soulaas gevonden.
Dus dat zou ik dan ook proberen.puinhoop onderweg
Het is ruim een uur rijden zelfs via de tol. Uit eindelijk kwamen in een hele arme buurt terecht bij het westelijke bandjirkanaal dat regelmatig overstroomd.
krottenHet ligt vol met troep en het water is zwart, niet geen leven.
De tolweg loopt er boven langs en daar onder vele illegale optrekjes van hout, plastic en golfplaten of palmtakken.Daar wonen de illegalen en aller armsten, met het risico dat daar vandaag of morgen weer de brand in gaat om ze daar weg te krijgen. Maar ja twee maanden later is het daar weer volgebouwd.krotwoning
De tolweg af en we reden een stadswijk binnen, verschrikkelijke wegen, we moesten stapvoets rijden en het hotste en botste nog en ik was nota bene op weg voor mijn rug Gatot de chauffeur had een route beschrijving, hoj wist allemaal zei hij, maar kon het niet vinden, hij heeft vaak moeten vragen.
fiets taxi’sHet bleek dat in deze wijk heel veel Chinezen wonen en er reden ook nogal wat betjaks want niemand liep er eigenlijk. Hier en daar kleine chinese tempeltjes die prachtig mooi zijn.apotheekChinese buddhisten (Tao) en ook christenen, wat ik zag een twee betjaks met kinderen in blauwe school uniformpjes met de tekst “Sekolah Protestant”. Het wemelde van de kraampjes en verder was het weer een puinhoop maar het had wel iets Zo’n heel aparte sfeer had ik nog niet ervaren. De mensen waren vriendelijk en behulpzaam.
viharaUit eindelijk kwamen we er, betonnen trapje omhoog en daar was het kruiden apotheek winkeltje “Manjur” in een soort pijpela met een toonbank. Geheel leek op een meer groothandel met kastjes aan de muur met chinese karakters en overal dozen en dozen.
shinsheiAchterin zat een oude tanige chinese man, die verbaasd keek toen ik binnen liep. Een bulai, een witte! Was heel vriendelijk zei goeie morgen in het Engels , maar meer wist hij niet bleek later De kettingroker legde zijn sigaret in een pijpje, op een overvolle asbak. Inmiddels ben ik er twee keer geweest en dus we zijn “vrienden”.
snaar instrumentenIk vroeg of ik op het goede adres was voor de Shinshei Urut (zenuw dokter) en ja dat ben ik zelf gebaarde hij. Dus ik vertellen dat ik gestuurd was door vrienden zoals Mike, Sonny, Gunawan van Matari, want de werkgever is altijd belangrijk en het was hem allemaal bekend. Hij zou me helpen. Gedurende het tweede bezoek zag ik dat hij een bambu fluit op de toon bank had en hij wilde wel iets spelen voor de foto.
snaar instrumentenDaarna toonde hij me trots al zijn oude authentieke chinese snaar instrumenten en fluiten, waaronder een soort mini trompet die ik helaas niet kon fotograferen. Even uit het zijden foudraal en meteen weer terug, het was iets bijzonders .Gemaakt van hout, hoorn of been en zilverkleurig metaal, zo’n 30 cm lang.En werd alleen op speciale gelegenheden in de tempel gebruikt.
behandelruimteWe liepen naar achteren en hij deed een deur open van een klein hokje waarin links en rechts dozen stonden en voor me een rommelig altaartje en tv toestel.
Aan de muur diverse muziek instrumenten. Hij zette een klein rood krukje neer en gebaarde me te gaan zitten. Ik hoefde niets uit te trekken. Ik zei waar het zeer deed en hij vroeg hoe lang ia dat al; heel lang zei ik en dat ik er al vanalles aan gedaan had.
Hijverontschuldigde zich met “maaf en trok de band van mijn broek op mijn billen en met een knijpspuitje sproeide hij de ster ruikend spul om mijn rug, smeerde even en het begon meteen vreselijk te gloeien, sterk spul! Drukte even met zijn  duimen in mijn heupen.
apotheekIk hoorde wat gemompel, toen met een ruk m’n hemd omhoog en nog meer van dat sterke spul.
Drukte ging van boven naar beneden met zijn duim mijn ruggegraat af. Toen duwde hij zijn duimen in mijn nek, moest gaan staan, vingers in mijn oksels, me lang maken, toen weer bukken,diep in ademen, hoofd omlaag, buiging maken en hoesten, wiebelen naar links en rechts met mijn bekken en hij maar duwen en knijpen. Het was een hele opgave en hij maar dingen roepen die ik niet echt verstond.Toen prikte hij in mijn knieholtes en “streepte”met een vinger helemaal naar mijn voet, bij beide benen. Het sidderde gewoon door me heen, heel vreemd. Toen moest ik weer uitrekken en hard hoesten, wel drie keer. Daarna ging de routine nog een keer. Toen moest ikdoor de zaak lopen, lopen en de volgende dag kon ik weer komen.
kruiden apotheek laadjesIk vroeg hem naar het hoesten en zo en die lijnen trekken, dat had allemaal te maken met de zenuwbanen, het bloed moest ook beter stromen en het hoesten was om de kwade zaken uit het lijf te krijgen.Ik kreeg ook medicijnen, die moest ik in 3x in nemen en hij plakte nog een warme pleister op de zere plek. Alles bij elkaar duurde de behandeling nog geen 8 minuten. Aparte beleving en dat er wat gebeurd is staat vast maar over is het niet. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.
Het was geen duur consult inclusief de pillen 150.000 dus 10 euro. Dus tijd voor een hapje eten in de stad met een biertje.
Inmiddels heb ik twee behandelingen achter de rug, over is het niet maar de pijn is beduidend minder en ik hoop dat dat zo blijft.

2 Comments

eF-eM
apr 10, 2008 at 16:21

een heel apart verhaal Sjouke :shock:


 
Joke Tompot
dec 15, 2008 at 21:40

Is de rugpijn later weer net zo erg terug gekomen of is het juist gelijdelijk aan steeds beter gegaan ? Leuk hoor, dit soort “doktertjes”kunnen soms wonderen verrichten….
Groet,
Joke


 

Reply

Copyright © 2020 terralago All rights reserved. Theme by Laptop Geek.